Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 en in Nederland jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer 40.000 doden en €6,9 miljard aan zorgkosten. Hartrevalidatie is een multidisciplinaire interventie die zich richt op fysiek en psychosociaal herstel na een cardiaal event of interventie, met bewezen gunstige effecten op het inspanningsvermogen, kwaliteit van leven, morbiditeit en mortaliteit.
Ondanks deze zeer gunstige effecten neemt in Nederland nog steeds minder dan de helft van de patiënten deel aan hartrevalidatie door lage verwijzingspercentages en patiënt-gerelateerde factoren zoals reisafstand of werk. Daarnaast nemen de initieel verbeterde conditie en hoeveelheid lichaamsbeweging vaak snel af na voltooiing van het revalidatieprogramma. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door het feit dat traditionele (hart)revalidatieprogramma’s onvoldoende gericht zijn op daadwerkelijke en duurzame gedragsverandering en zelfsturing van de patiënt, d.w.z. het verminderen van risicogedrag en het aanleren en handhaven van een gezonde levensstijl.
Telerevalidatie en telemonitoring
Telerevalidatie – revalidatie buiten het ziekenhuis waarbij gebruik gemaakt wordt van (beweeg)sensoren en communicatie op afstand – leidt mogelijk tot een hoger deelnamepercentage onder patiënten en stelt de patiënt in staat zijn eigen voortgang te monitoren. Dit laatste aspect draagt bij aan de ontwikkeling van zelfmanagementvaardigheden van de patiënt, hetgeen mogelijk leidt tot meer duurzame gedragsverandering en daarmee gezondheidswinst.
Binnen Flow heeft deze innovatie geleid tot de ontwikkeling van een telerevalidatieprogramma bij hartpatiënten met afwijkingen in de kransslagaders. Deelnemers aan dit programma krijgen de beschikking over een gepersonaliseerd online digital platform, een hartrevalidatiedossier, waarin zij onder andere hun revalidatie- en trainingsdoelen kunnen bijhouden en bewegingsdata kunnen uploaden en raadplegen. Patiënten kunnen zorgverleners en mantelzorgers toegang geven tot hun online dossier. Na 6 gesuperviseerde trainingssessies in het ziekenhuis zetten deze patiënten hun beweegprogramma thuis voort, gebruik makend van een accelerometer en hartslagmeter, uploaden wekelijks hun trainings- en beweegdata en ontvangen éénmaal per week feedback van een fysiotherapeut via een videoconsult. Na afronding van het hartrevalidatieprogramma na 3 maanden, blijven patiënten hun trainings- en beweegdata uploaden en worden zij gecoacht indien er sprake is van terugval.
Het telerevalidatieprogramma biedt de patiënt verschillende voordelen; minder reistijd, minder ziekenhuisbezoeken, directe inzage in en daarmee regie over de eigen gegevens, persoonlijke begeleiding en terugvalpreventie. In 2017 zal deze aanpak worden uitgebreid naar andere patiëntenpopulaties, zoals bij longrevalidatie en oncologische revalidatie. Ook telemonitoring van instabiele chronische ziekten, zoals hartfalen en COPD, zal in 2017 in Flow operationeel zijn.
SmartCare-CAD studie
De effecten van het Flow telerevalidatieprogramma bij hartpatiënten worden onderzocht in de SmartCare-CAD studie, één van de grootste gerandomiseerde studies op het gebied van telemonitoring en hartrevalidatie. In deze studie worden 300 patiënten gerandomiseerd naar reguliere hartrevalidatie of telerevalidatie. Beide groepen worden onder andere vergeleken op het gebied van lichamelijke activiteit, cardiovasculair risicoprofiel, kwaliteit van leven, patiënttevredenheid en kosteneffectiviteit.
Meer informatie over (thuis)revalidatie voor hartpatiënten is te vinden op flow.mmc.nl