Interactieve workshop Hightech Innovatie in de Gezondheidszorg

Geschreven door: Cees van Arendonk

Hierbij nodigen we u uit voor een

Interactieve workshop Hightech Innovatie in de Gezondheidszorg

MMC clinici in gesprek met hightechbedrijven en wetenschappers

Donderdag 23 februari 2017
MMC Atelier Incubator (HIC)
17.30 – 21.00 uur

In deze interactieve bijeenkomst ontmoeten clinici van het Maxima Medisch Centrum wetenschappers en mensen van hightechbedrijven die werken aan geavanceerde instrumentatie, om gezamenlijk innovatieve samenwerkingsprojecten te ontwikkelen.

Door met elkaar in gesprek te gaan zullen de meest veelbelovende ideeën verder uitgewerkt worden om zo nieuwe producten, onderzoeksprojecten en spin-offs te ontplooien.

Op 13 oktober jl. vond een eerste verkenning plaats rondom het thema ‘Advanced Instrumentation for Health’. Er zijn diverse ideeën besproken met betrekking tot de onderwerpen ‘surgical tools’, ‘wearable sensors’, ‘realtime diagnostics’ en ‘lab-on-a-chip’.

Een nog te vormen kernteam Health zal deze ideeën verder gaan uitwerken. Een kleine greep uit de ideeën die in deze bijeenkomst opgekomen zijn:

Dedicated plasma’s voor wondsterilisatie

Een gesprek tussen een clinicus en wetenschappers van de TU Eindhoven leverde dit idee op nadat de wetenschappers ontdekt hadden dat de plasma’s die ze ontwikkeld hadden zeer geschikt waren voor het doden van bacteriën. De clinicus zag hier een groot voordeel in, omdat na uren opereren een wond vaak niet meer steriel is en in 10-15% van de gevallen tot een infectie leidt. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven zagen hier direct kansen om samen met de wetenschappers de plasma-apparatuur aan te passen en geschikt te maken voor de operatie kamer.

Moleculaire detectie in de operatiekamer

Moleculaire massa spectrometrie maakt het mogelijk om wetenschappelijke analyse te doen van materialen en biologische weefsels. Het introduceren van massa spectroscopie in de operatiekamer, bijvoorbeeld door het meten van de rook van electrische snij-apparatuur bij tumorresectie, kan helpen bij het identificeren van de grens tussen tumor weefsel en gezond weefsel. Verkleining en versnelling van de massa spectroscopie technieken is daarvoor wel noodzakelijk.

Moleculaire analyse eerste lijn gezondheidszorg

Moleculaire massa spectrometrie zou ook een sterke tool kunnen zijn voor een huisarts, bijvoorbeeld voor de detectie van de bron van een (stevige) verkoudheid. Is het viraal of bacterieel en wat voor bacteriën dan? Als dat bekend is kan een veel betere keus gemaakt worden voor antibiotica. Hierdoor is de patiënt eerder weer gezond en is er veel minder medicatie noodzakelijk. Uiteraard zijn er veel meer toepassingen te verzinnen waar een huisarts massa spectroscopie voor zou kunnen gebruiken. Wel moet de techniek dan gemakkelijk en eenduidig bruikbaar zijn.

Optische technieken voor moleculaire detectie

Bestaande optische ruimtevaart technieken kunnen een grote bijdrage hebben in de gezondheidszorg. Hier worden technieken ontwikkeld waarbij optisch door verstrooide media kan kijken, bijvoorbeeld wolken. Op deze manier zou bijvoorbeeld ook door weefsellagen naar de samenstelling van tumoren kunnen kijken om de kwaadaardigheid te bekijken. De huidige technieken moeten hiervoor nog wel sneller, goedkoper en handzamer voor kliniek worden, maar in potentie is veel te leren van de ruimtevaart technologie.



Het programma ziet er als volgt uit:

17.30 - 18.00 Ontvangst met hapje en drankje
18.00 - 20.30 Welkom en presentatie
20.30 – 21.00 Afsluiting en borrel

Geïnteresseerden kunnen zich alvast kenbaar maken per e-mail.

U bent van harte welkom op 23 februari 2016!

Met vriendelijke groet, ook namens Cees van Arendonk - Health Innovation Campus.