In een jaar tijd een medisch product ontwikkelen en op de markt zetten is al uitzonderlijk. Maar helemaal als er dan al een stapel pre-orders op je ligt te wachten. Toch lukte het Usono met ProbeFix.
Vorig jaar mei nam de Eindhovense start-up Usono deel aan het HighTechXL programma dat start-ups helpt om zich sneller te ontwikkelen. Benjamin Tchang, Victor Donker en Jori Verbeek, drie alumni van de TU/e, hadden een idee voor een systeem waarmee je een echo-apparaat fixeert op het lichaam van de patiënt.
,,Met ProbeFix wordt de echokop aan het lichaam gefixeerd door middel van een slim mechanisme en instelbare banden", legt mede-oprichter Victor Donker uit. ,,Die fixatie zorgt ervoor dat organen en spieren stabiel en over langere periode in beeld gebracht kunnen worden. Hierdoor is het beeld van bijvoorbeeld de hartkleppen nauwkeuriger en wordt zowel de arts als de patiënt minder belast. Het systeem biedt ook nieuwe mogelijkheden. Zo kun je nu dynamische en langdurige echo's maken van een spier, dat kon tot nu toe niet."
Usono's idee werd direct goed opgepakt, zeker in de ziekenhuizen waar de Eindhovense start-up vanaf het prille begin mee samenwerkte. ,,We ontwikkelen alles samen met ziekenhuizen; dat zijn onze eindgebruikers", zegt Donker. "Dan weet je goed wat de markt wil, maar ook wanneer het product af is." En dat was veel sneller dan verwacht. Binnen een jaar kon Usono Nederlandse en Belgische ziekenhuizen bezoeken met een perfect werkend product. ,,We kregen ook direct orders binnen. Maar we hadden nog geen CE-markering, dat het voldoet aan Europese regels, dus we konden nog niet verkopen. Nu die is toegekend, kunnen we de Europese markt op", legt Donker uit.
"Daarvoor hebben we een distributiecontract afgesloten met het Deense Mermaid Medical. Dat verzorgt de komende vier jaar de distributie in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. We zoeken nog distributeurs voor Duitsland, België, Frankrijk en Italië." Usono, dat nu bestaat uit zeven personen, heeft de productie inmiddels opgestart. ,,De opslag gebeurt voorlopig in eigen huis, op de High Tech Campus", vertelt Donker. ,,Wel werken we veel samen met andere partijen, vooral in de regio. Zo worden de banden door Conpak in Beek en Donk bewerkt en ingepakt, worden diverse delen van de ProbeFix gegoten bij SKM Modelling in Helmond en Demcon in Son heeft ons ondersteund bij het verkrijgen van de CE-markering."
Usono's volgende stap wordt uitbreiding van de markt. ,,Eerst in Zuid en Oost-Europa. Daarna willen we de stap maken naar de Verenigde Staten en Azië en India."
Bron: Eindhovens Dagblad